tisdag 10 april 2018

Israelresan: Jerusalem

Första delen om Israelresan och Tel Aviv hittar du här.

Efter två dagar i Tel Aviv var det dags att åka med buss vidare till Jerusalem. Det är ca 70 km mellan städerna, och lättaste sättet att ta sig dit var med buss, så det blev då vårt val. Resan tog inte länge, och då vi kom fram kunde vi bara skratta. Vi hade ingen aning var vi var eller var vårt hotell låg. Snackade med en trevlig gubbe som delvis förklarade på engelska och delvis på hebreiska och köpte en dyr karta som inte sa oss någonting. Tack vare tips och kartan hittade vi ändå till vårt hotell, Windows of Jerusalem.

Det roligaste var väl att vi trodde att vi hade betalat för ett hotellrum, men när vi öppnade dörren möttes vi av en lägenhet, dubbelt så stor som min här i Mariefred 😅Hotellet var tydligen ett lägenhetskomplex, men aldrig skulle jag ha trott att det vi betalade per natt var för en LÄGENHET. Så det var en rätt kul överraskning. Kan verkligen rekommendera Windows of Jerusalem åt dem som vill bo lite större och lite mer självständigt!

Till Tel Aviv åker man för att festa, till Jerusalem för att be. Jerusalem var verkligen fullständiga motsatsen till Tel Aviv. Tel Aviv var hippt, trendigt och hbtq-vänligt, medan Jerusalem var en väldigt konservativ, strikt och religionsstyrd stad. Detta var vi förstås beredda på, men aldrig skulle jag ha trott att skillnaden var så stor som den verkligen var.

Vi kom på måndag eftermiddag och spenderade hela tisdagen och onsdag morgon i Jerusalem. I och med att vi hade så lite tid på oss så valde vi att spendera hela tisdagen i Gamla stan. Gamla stan är indelad i egentligen 4 delar - de kristna, muslimska, armeniska och judiska kvarteren. Vi rörde oss i samtliga områden, och det kändes inte överhuvudtaget osäkert eller farligt. I Israel, och speciellt i Jerusalem, gick det omkring militärer överallt med gevär ledigt hängandes över höften, och när man en gång vänjer sig med dem så är det ingen fara. 



Vi började med att besöka Holy Sepulchre, Heliga Gravens Kyrka, i de kristna kvarteren. Holy Sepulchre är en av kristendomens viktigaste helgedomar, och tros stå på Golgata, platsen där Jesus korsfästes. Inuti finns också graven där Jesus tros ha uppstått från de döda. Det var en väldigt mäktig känsla att få besöka en så religiöst och historiskt viktig plats.


Efteråt gick vi vidare och sökte upp Via Dolorosa. Via Dolorosa är den väg som Jesus tros ha burit sitt kors mot Golgata. Här hålls även pilgrimsvandringar, och förbi oss vandrade flera kristna grupper med människor som sjöng sånger och bar på stora kors tillsammans.



Gamla stan är en stor inhägnad stadsdel med många religiösa höjdpunkter. Dessa får dock även trängas med massvis av små kvarter med turistshoppar och caféer samt små, random muséer här och där. Jag älskade mångfalden i Gamla stan - kristna små kyrkor som trängs med butiker med judiska Shabbatljusstakar medan muslimska bönerop rungar ut över stan. Det är mäktigt. I bakgrunden på andra bilden ser man den judiska Klagomuren och muslimska As-Aqsa moskén. Eller var det Klippmoskén? Måste ärligt talat säga att jag inte minns vilken av dem det var.




Vi gick vidare genom stan och de olika kvarteren för att hitta höjdpunkten på vår Jerusalem-resa - Olivberget och Getsemane. Getsemane består i dagens läge av åtta inhägnade olivträd, som sägs vara precis den olivlund där Jesus bad och grät till Gud och även blev förrådd av Judas. Det var otroligt vackert vid Getsemane, och jag är så glad att vi tog oss ända dit. Vid Getsemane finns även Alla Nationers kyrka som vi gick in i. Inuti fanns det en hel hög med med turister - men det var fullständigt knäpptyst. Väldigt mäktigt.


Vid Olivberget finns även Jungfru Marias grav, som vi inte egentligen hade planerat besöka men i princip snubblade över. Långt nere i marken fanns graven, även den väldigt vacker och mäktig.


På väg tillbaka till stan gick vi genom de muslimska kvarteren. Vi ville besöka Klippmoskén, men det stod stora väktare på utsidan som sa att besökstiden för turister var över och att vi skulle komma tillbaka en annan dag. Istället gick vi till Klagomuren/Västra muren för att se hur de ortodoxa judarna gick in för att läsa sin tora och ... ja, klaga och be. Klagomuren är en väldigt viktig, helig plats, både för judar och muslimer. Klagomuren var indelad i två delar - ena sidan var för männen och den andra var för kvinnorna. Det är antagligen ingen chock, men kvinnornas sida var förstås mindre. Judiska kvinnor har dock länge kämpat för religiös jämställdhet vid muren, då männen tidigare har haft ensamrätt på muren.

Jerusalem var verkligen värt ett besök, och då speciellt Gamla Stan. Förutom att vi bodde fint och åt gott så är även Jerusalem ett roligt ställe att shoppa på. Längs gatorna inne i stan finns det massvis med klädbutiker, och när natten kommer förvandlas många av sidogatorna till festställen. Det finns stora markets lite här och där, och i efterhand skulle jag gärna ha spenderat en dag eller två till i Jerusalem, trots konservativa ortodoxa judar och att kläderna behövde vara mera heltäckande. Jag upplevde Jerusalem som en metropol för världsreligionerna, där de sida vid sida delar på den heliga staden. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Här finns rum för ett moi. Pling!